T O P 3 E VEN T I D ANMAR K

1.-4. juni


2023

Markedsbilleder_foer_1968_7.jpg

Et historisk hestemarked

07-04-2015


I det østlige Vendsyssel taler man om de tre højtider, jul, påske og Hjallerup Marked. Historie og traditioner har altid været en væsentlig del af markedet, og i år markeres det, at de frivillige har arrangeret Hjallerup Marked i 50 år – Hjallerup Samvirke blev dannet i 1966.

Hjallerup Marked dateres officielt til 21.maj 1744, hvor godsejer Jacob Severin fra Dronninglund fik bevilling til at oprette en kro i Hjallerup. Markedspladsen er siden flyttet fire gange, men hvert år siden blevet besøgt af tusindvis af hestehandlere, gøglere, originaler, kræmmere og handlende.   

Hestehandlen har i årenes løb tiltrukket handlende fra hele Europa, men midt i 1900-tallet blev markedet for alvor udfordret af maskinernes indtog i landbruget. Samtidig skulle markedspladsen bag kroen i centrum af byen bebygges, og midt i 1960’erne var Hjallerup Marked på vej mod afgrunden. Da opstod Hjallerup Samvirke.

Ideen var, at samtlige foreninger i byen skulle indgå i et samarbejde og danne et samvirke, der havde midler til at udvikle byens kulturliv. Pengene skulle komme fra det årlige Hjallerup Marked, hvor foreningens frivillige medlemmer skulle organisere og arbejde. A.J. Haulrich blev det nedsatte markedsudvalgs første formand, og man besluttede, at det årlige marked som i dag skulle afholdes den første søndag i juni.

Da Hjallerup Samvirke i 1966 arrangerede sit første marked, kostede det to kroner at parkere, en krone for en pølse med brød og tre kroner for en øl. Da kassen blev gjort op, var der overskud på 17.200 kroner. I de følgende år kom den aftale med Nordisk Tivolipark, der stadig er gældende, i 1969 opstod Hjallerup Hallen, der  sammen med ungdomshuset ”Pophus”, var Samvirkes første store monument i byen. I 1971 købte man Søndergaard/Markedsgården og den omkringliggende jord i den sydøstlige del af byen, der stadig huser markedspladsen.

De frivilliges arbejde og overskuddet fra markedet har i årenes løb ført til, at Hjallerup Samvirke blandt andet har bidraget til byens idrætscenter og svømmehal, biograf, kulturhus og anlæg, mekaniske museum, moderne ridehal og meget andet. I 2014 tog 2.078 frivillige tilsammen 4.619 vagter før, under og efter Hjallerup Marked. Overskuddet slog alle rekorder.   

Støt vores sponsorer